Kerstmis in The Abbey Lodge

on

In deze tijd van het jaar kijken we ernaar uit om onze huizen klaar te maken voor Kerstmis. En voor The Abbey Lodge is dat niet anders.

Al maanden werd er naar uitgekeken: The Abbey Lodge in kerstsfeer  brengen en daarbij zoveel mogelijk trachten aan te sluiten bij de tradities van van de laat 18de, vroeg 19de eeuw.

Daarom nemen  in de decoratie van The Abbey Lodge  de guirlandes een belangrijke plaats in; slingers van groenblijvende planten en hulst. Dat geldt ook voor het gebruik van rozen (zowel verse- als kunstbloemen, afhankelijk van de beschikbaarheid)  en fruit.

En hoewel in de Georgiaanse tijd een kerstboom in huis niet vanzelfsprekend was (pas in 1800 werd de kerstboom in Engeland geïntroduceerd in koninklijke en adelijke kringen),  in The Abbey Lodge kan die natuurlijk niet ontbreken. Er staan er zelfs twee. Eén in de hal én één in de werkkamer.

Natuurlijk ontbreekt ook de ‘kissing bough’ niet. Deze oude kerstversiering uit het noorden van Engeland bestaat uit een bolletje groen met seizoensfruit waaronder geen enkele dame een kus kon weigeren. Later kreeg het bolletje groen een kroon van kaarsen bovenop en een mistletoe-tak eronder.

    

Uiteraard zijn ook de andere kamers van het huis voorzien van  kerst-decoraties.  Zie onderstaande impressie (van boven naar onder:  de salon,  de eetkamer + kamer en-suite, de werkkamer en de orangerie).

   

    

  

  

Peace, Love & Joy

Kerstmis was  (en is nog steeds) ook het feest waarbij in huiselijke kring en genietend van een heerlijke maaltijd, plezier werd gemaakt en elkaar kadootjes werden gegeven. Aanvankelijk waren het alleen de kinderen die de kadootjes (veelal speelgoed) kregen, maar later werden ook  de volwassenen niet vergeten. Om dat in de decoratie tot uitdrukking te brengen is The Abbey Lodge verrijkt met een Rocking Horse van de hand van Victoria Fasken en een tweetal poppetjes gemaakt door de befaamde  Eric Horne.

Balkonhekwerken

Bij het in de kerstsfeer brengen van het huis is ook een al langer bestaande wens gerealiseerd, te weten The Abbey Lodge te voorzien van  balkonhekwerken. In overleg met  Arjen Spinhoven  zijn ze tot stand gekomen en ze zijn  een verrijking van het aangezicht van  het huis.. Natuurlijk zijn ze voor deze tijd van het jaar voorzien van een mooie, groenblijvende versiering (een krans of een festoen).