Een verbazingwekkend nieuwe wereld.

‘ Miniaturen zijn al lang niet meer uitsluitend bestemd voor poppenhuizen. Zij kunnen het verleden tot leven brengen’.’

W-victoriaans huis
a close-up of the front of the Victorian country house, made in 2016/17

De bouw in 2016 van een Victoriaanse huis op schaal 1:12 was niet alleen mijn eerste ontdekkingsreis in de wereld van de miniatuurkunst, maar versterkte ook mijn interesse in architectuur en klassiek interieur-design, in het bijzonder in de periode tijdens en na de industriële revolutie.
Zoekend naar de bakermat van de industriële revolutie – waarschijnlijk de meest optimistische en innovatieve episode uit de moderne geschiedenis – kwam ik uiteraard uit in Engeland, waar ze rond 1750 begon. Dat verklaart mijn interesse voor de Engelse architectuur.

De toewijding en het vakmanschap die de miniatuurkunst kenmerkt, heeft me gegrepen. Gecombineerd met mijn nieuwsgierigheid naar de architectuur in de beginperiode van de industriële revolutie heb ik besloten een nieuw miniatuur huis op schaal 1:12 te bouwen
en kwam ik uit bij een Georgiaans huis.

W-front linksD
a close-up of the front of THE ABBEY LODGE, made in 2017/18

NB:

  • In de loop van de 17e eeuw begon men de miniatuur huizen een naam te geven. Vaak verwezen de namen naar de familie die het miniatuur huis in haar bezit had, maar ook een verwijzing naar de woonplaats van de familie was niet ongebruikelijk.
    De naam van dit miniatuur huis verwijst zowel naar de huidige naam van de bouwplaats als naar het verleden toen op dezelfde plek een abdij heeft gestaan.  De miniatuurarchitect Arjen Spinhoven, één van de bouwers van het museale ‘Het Rembrandthuis’ miniatuur, was behulpzaam met de belettering.

Toekomstplannen

Gegrepen door de charme van de miniatuurkunst in het algemeen en de stijlkenmerken van de Georginaanse en Victoriaanse huizen in het bijzonder, ben ik er zeker van dat THE ABBEY LODGE niet het laatste project zal zijn. Bovendien zal ik verder gaan met het aanbrengen van nog meer stijlkenmerken van museale kwaliteit in het interieur van de Georgiaanse stadsvilla. Dat gecombineerd met mijn passie om bij het inrichten en decoreren van het miniatuur huis zo waarheidsgetrouw mogelijk te werk te gaan, zal ongetwijfeld nog een mooie reis opleveren.

Bedankt voor uw belangstelling.

juni 2018

Leave a Reply